1. Skip to navigation
  2. Skip to content
  3. Skip to sidebar
SEND FLERE PENGE – B. S. INGEMANNS DANNELSESREJSE

SEND FLERE PENGE – B. S. INGEMANNS DANNELSESREJSE

Søndag d. 23. september kl. 15-17
Tidspunkt 23/09 2018
fra 15:00 til 17:00

Send flere penge – B. S. Ingemanns dannelsesrejse

For to hundrede år siden - i 1818 – drog B.S. Ingemann ud på sit livs rejse. Han var 29 år, var på 6. år forlovet med Lucie, men havde samtidig svært ved at se hvilken retning hans liv skulle tage.  Rejsen førte ham igennem Tyskland, Frankrig, Svejts og Italien, og den blev både længere og dyrere end han havde regnet med. Ved hjemkomsten gav han sine rejseoplevelser digterisk form i Reiselyren fra 1820 og år senere i Smådigte og Reiseminder.

I dag – 200 år senere – drager en pæn del af den danske ungdom ud for at lære verden at kende, men også for at finde ud af hvem de selv er og hvad de vil med deres liv. Det er de færreste der efterfølgende giver rejsen lyrisk form.

Til gengæld kan familie og venner følge med ud i det fjerne gennem mails og Facebook. Det er en af de mange forskelle der er på en dannelsesrejse anno 1818 og anno 2018. Men er der også lighedspunkter? Det vil vi kigge nærmere på i løbet af eftermiddagen.

Program:

kl. 15.00 Kirsten J. Holm, foredrag: "Send flere penge – B. S. Ingemanns dannelsesrejse"

kl. 15.40 Smagsprøver på italienske specialiteter –  Butlervin v/ Mona Langvad i Sorø - står for vin og tapas-snack.

kl. 16.10 Pianist Ole Worm spiller "Sogni d`Italia"(1841) komponeret af Komponisten Herman Severin Løvenskjold, der består af 12 musikalske postkort fra Italien.

kl. 17.00 Tak for i dag

Pris 155 kr. / medlemmer 135 kr. inkluderer kaffe og kage

Tilmelding: butik@sorokunstmuseum.dk eller tlf: 5783 2229

 

Pianisten Ole Worm, der er uddannet hos Anne Øland på DKDM og underviser på Slagelse Musikskole og MGK, vil forsøge at indblæse liv i Løvenskjolds Italiens-musik, der endnu aldrig har været indspillet.

"Sogni d`Italia" - Postkort fra Italien
Komponisten Herman Severin Løvenskjold kendes i dag kun for sin hyper-romantiske musik til Bournonvilles ballet, Sylfiden. Som komponerende adelsmand måtte Løvenskjold tåle megenm spe og spot i 1840`nes Danmark, hvor vinden blæste i retning af demokrati og folkestyre. At hans musikalske uddannelse på visse punkter var noget ufærdig, og at hans instrumentbehandling kunne være excentrisk, gavnede ikke sagen. Fantasien fejlede heldigvis ingenting, og Løvenskjolds musik er, med alle dens fejl og mangler, et tidligt eksempel på ægte romantik i dansk musik.
"Sogni d`Italia"(1841) består af 12 musikalske postkort fra Italien, der viser os vuggende gondoler i Venedig, fromme andagtsøgende i Domkirken i Milano, folkeliv på molen i Napoli, Den blå Grotte og en stribe kvindelige italienske skønheder, der mere end lader os ane nordboens fascination af sydens mere afslappede kønsmoral - som bragte H.C.Andersen i eksistentiel krise, og som selv Ingemann måtte kommentere på!

Åbningstider

Tirs-søndag
kl. 11-17

Torsdag
kl. 11-18